Hur fungerar halkfria golv?
Halkskydd.

Hur fungerar halkfria golv?

Halkolyckor är en av de i särklass vanligaste orsakerna till skador på arbetsplatsen, och de arbetsplatsolyckor som orsakar flest sjukskrivningar varje år. Vi jobbar aktivt med att försöka minska halkrelaterade olyckor, och erbjuder lösningar för alla typer av golv och underlag. Men frågan återstår, vad innebär halkfria golv?

Halkfria golv kallas även för säkerhetsgolv och stegsäkra golv.

Halkfria golv finns ofta i lokaler där det av någon orsak finns en ökad risk för halka. Det kan till exempel handla om ett företag som tillverkar mat eller en stor cateringfirma. Golven används även ofta i lokaler som har väldigt många människor som passerar igenom dem. Genom att använda ett säkerhetgolv i dessa lokaler så minskar man risker för halka samt så får man ett golv som har en bättre hållbarhet än ett vanligt golv, då dessa golv inte slits ner lika lätt. Ett golv som är slitet utgör en ökad risk för halka.

En del halkfria golv har en behandlad yta som gör att man kan gå säkert på det. Oftast så brukar det finnas ett mönster på golvet som inte syns med blotta ögat. Detta mönster sticker upp lite från golvet och skapar friktion när man går på det.

Om du går på ett golv med friktionskorn så kommer du märka att det känns som om kornen greppar tag i fötterna på dig. Det skapas en hög grad av friktion som ger en mycket hög gångsäkerhet.

Ett säkerhetsgolv bör vara vattenavstötande och dessutom motverka bakterier och svamp. Svamp och vatten kan lätt skapa hala fläckar på ett golv. Om det finns små hål i golvet kan även bakterier växa fram och skapa dålig hygien. Om du spiller matrester, vatten, olja eller likande på ett säkerhetsgolv så ska du ändå utan halkrisk kunna fortsätta gå på det.

Ett halkfritt golv måste klara av en rad av tester för att godkännas. Man testar bland annat golvets strävhet med en specialmätare. En hög ytsträvhet betyder att golvet är säkert att gå på. På varje golv kan man också mäta fram ett speciellt halkvärde. Ju högre resultat du får på detta test desto säkrare är ditt golv. Ett tredje test som ett golv måste klara av för att få klassas som halkfritt är ramptestet. I detta test sätter man upp golvet i en ramp för att sedan överösa det med olja. När detta är klart får en testperson gå på golvet för att testa hur säkert det är att gå på efter oljan.

Halkskydd för bygg, fastighet och offentlig miljö

Halkskydd för industri

Halkskydd för marin och offshore

Halkskydd för transport och logistik

Halkskydd för badhus och spa

Halkskydd för hemmabruk

Den som väntar på något gott...

Sidan finns tyvärr inte än.

Välkommen tillbaka inom kort!

Favoriter

Offertlista

Tack för din förfrågan!
Vi återkommer så snart vi kan.

Provlåda

Fyll i formuläret så skickar vi en provlåda till dig.

Provlådan innehåller ett urval av våra mest populära produkter.

Vi kontaktar dig för att bekräfta din beställning.

Provlådan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Tack för din förfrågan!
Vi återkommer så snart vi kan.