A how-to guide on how to guide.
Kontrastmarkering.

A how-to guide on how to guide.

Allt du behöver veta om kontrastmarkering. Samlat på ett och samma ställe.

Dela denna sida

Klubba icon

Vad säger lagstiftningen?

I Plan- och bygglagen som utfärdades 2010 står det klart och tydligt: En byggnad ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det gäller såväl nya byggnader som vid ombyggnation – likaså vid anläggning av nya allmänna platser och områden.

Kontrastmarkering-Trappa-Gul-2 icon

Vad innebär det i praktiken?

Enligt Boverkets föreskrifter och allmänna råd 2013:9 ska enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde, samt på allmänna platser, avhjälpas. Det kan man bland annat göra genom att markera nivåskillnader i trappor samt glasytor med kontrastmarkeringar.

Kontrastmarkering.

Så funkar det.

Ljushetskontrast.

Ljushetskontrast.

Både taktila ledstråk och kontrastmarkeringar ska monteras med avvikande material och en ljushetskontrast på 0,4 NCS – antingen ljusare eller mörkare än omgivningen. Det finns rekommendationer på hur de bör vara utformade, men inga exakta lagar som berättar hur de ska se ut. Metall, polyuretan, släta, randiga – valmöjligheterna är många. Inkludera dem i inredningsdesignen, i konceptet, och låt de få ta plats!
Kontrastmarkering på ljust stengolv
Kontrastmarkering av trappor och nivåskillnader.

Kontrast­markering av trappor och nivåskillnader.

För att underlätta för personer med synnedsättning att upptäcka hinder och potentiella faror ska trappor och nivåskillnader utrustas med kontrastmarkeringar. Vilken kulör markeringarna har beror på tycke, smak och omgivning – huvudsaken är att markeringarna syns tydligt och har en kontrast mot den omgivande ytan. God kontrast uppnås genom avvikande material eller kulör, samt ljushet.

Trappor ska förses med kontrastmarkeringar på översta och nedersta steget i varje trapplopp, och markeringarna bör vara konsekventa genom hela byggnaden – antingen med prickar eller linjer. Särskilt viktigt är kontrastmarkering av trappor och steg som finns där man inte riktigt förväntar sig dem.

Kontrastprickarna ska vara minst Ø 50 mm och placeras max 20 mm in från kanten, med ett mellanrum på högst 30 mm.
Kontrastmarkering mässing på mörkt stengolv

Det fina med kontrast­markeringar.

Kontrastmarkeringar gör stor skillnad för den interna miljön. Att inkludera dem i ritningarna redan från start, och sedan ta fram en design som går hand i hand med konceptet, gör att det känns genomtänkt i alla led. Låt kreativiteten flöda! Hur du än vill att dina kontrastmarkeringar ska se ut, finns vi här för att hjälpa dig göra din vision till verklighet. Vi är med dig från start till slut, och hjälper dig med såväl konsultation, design och installation – allt för att du ska få exakt de kontrastmarkeringar du önskar.

Dörrar, fönster och glas.

Dörrar, fönster och glas.

Vid dörrar med automatisk dörröppnare utan stoppsensorer är det viktigt att markera utrymmet där dörren slås upp – det så kallade dörrsvepet. Det görs enkelt genom att placera kontrastmarkeringar i en båge som följer dörrens svepyta.

Stora, oskyddade glasytor ska kontrastmarkeras så att synsvaga personer lättare kan uppmärksamma glaspartiet. Samma princip gäller här som vid trappor: kontrastmarkeringarna ska ha ett avvikande material eller färg och ha en ljushetskontrast på minst 0,4 NCS. Inte mot glaset i sig, utan mot omgivningen bakom.

Markeringarna ska placeras i ögonhöjd för både stående och sittande personer. Det bästa är därför att placera markeringarna i två olika höjder, en 90 cm från marken, och den andra 150 cm från marken.
Glasmarkeringarnas design.

Glasmarkeringarnas design.

Det finns inga specifika krav på kontrastmarkeringarnas design, så länge de sitter i rätt höjd och har en tillräckligt god kontrast. Det finns däremot rekommendationer på hur vanliga standardprickar bör vara utformade: ljusa och mörka prickar på Ø 50 mm som placeras med ett mellanrum på 80 mm mellan prickarnas mittpunkt – det vill säga 30 mm mellan varje prick.
Specialanpassade kontrastmarkeringar.

Specialanpassade kontrast­markeringar.

Glasmarkeringar är fantastiska. De underlättar för synsvaga, och kan kan verkligen lyfta ett designkoncept till nästa nivå. Vi ser glasmarkeringarna som the cherry on top, som pricken över i:et – men det är inget som säger att de måste vara prickar.

Vi hjälper dig att ta fram skräddarsydda markeringar som går hand i hand med ditt koncept, och säkerställer att de uppfyller de rekommendationer och krav som finns gällande tillgänglighet.
Infästningsmetoder.

Installation av kontrast­markeringar.

3M-tejp.

3M-tejp.

Medan taktila ledstråk är både visuella och kännbara, är kontrastmarkeringar främst ett visuellt hjälpmedel. De är betydligt lägre i höjd och utsätts inte för lika mycket stötar och belastning från sidan. 3M är därför en utmärkt infästningsmetod – snabb, enkel och hållbar. Passar kontrastmarkeringar i så gott som alla material.
Stift.

Stift.

Stift är den starkaste och mest hållbara infästningsmetoden, men kräver betydligt mer tid och arbete än installation med 3M-tejp. Stiften, som är tillverkade i samma material som själva profilen, sänks ner i förborrade hål och limmas fast med monteringslim.

Den här metoden passar alla typer av sten- och betonggolv, både inomhus och utomhus. Det kräver lite arbete, men resultatet är värt det: slitstarkt, stöttåligt och långvarigt – perfekt för områden med mycket trafik och hög belastning.
Monteringslim.

Monteringslim.

Det går även bra att limma fast kontrastmarkeringarna. De levereras då med en helt slät baksida, och limmas enkelt fast i golvet med ett lim som är anpassat för både underlaget och profilens material.

Limmetoden passar på sten-, betong- och trägolv, men garanterar inte ett lika starkt resultat som stiftmetoden och är betydligt mer tidskrävande än 3M-tejp.
Skruv.

Skruv.

Kontrastmarkeringar som ska fästas på underlag i trä kan med fördel skruvas fast. Markeringarna levereras då med färdiga skruvhål och fästs enkelt med rostfria skruvar.

Skruvmetoden är tidseffektiv och ger ett starkt och vädertåligt resultat, perfekt för montering på träytor utomhus.

Den som väntar på något gott...

Sidan finns tyvärr inte än.

Välkommen tillbaka inom kort!

Favoriter

Offertlista

Tack för din förfrågan!
Vi återkommer så snart vi kan.

Provlåda

Fyll i formuläret så skickar vi en provlåda till dig.

Provlådan innehåller ett urval av våra mest populära produkter.

Vi kontaktar dig för att bekräfta din beställning.

Provlådan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Tack för din förfrågan!
Vi återkommer så snart vi kan.