Ledstråk och kontrastmarkering

Från projektering till montering! Boka en konsultation idag. Vi installerar, monterar och ger dig garanti.

Få kostnadsfri offert på Ledstråk och kontrastmarkering

Kontakta oss idag på 010-130 70 80, info@safestep.se eller fyll i formuläret här under.

  Kunder & Partners

  Projektledning

  Så fungerar det

  1
  Boka en konsultation
  2
  Offert
  3
  Installation & Montering
  4
  Garanti
  Boka en konsultation

  Taktila ledstråk

  Viktiga målpunkter som gångytor, trappor, toaletter, hissar och receptioner måste vara möjliga att hitta till även för personer med nedsatt orienteringsförmåga. Det innebär bland annat att gångstråk bör förses med taktila ledstråk

  Ledstråk och stoppytor i golvet ska monteras med avvikande material och med ljushetskontrast, 0,4 NCS ljusare eller mörkare. Vi på Safestep har en mängd olika material, storlekar och utformningar för att göra de taktila ledstråken till en inredningsdetalj lika väl som ett funktionellt redskap. Det finns rekommendationer på hur taktila ledstråk ska utformas, men inga lagar som berättar exakt hur det ska se ut.

  Vi erbjuder specialmodeller och måttanpassade ledstavar, hör av dig till oss så skräddarsyr vi produkter åt dig.

  Kontrastmarkering

  Nivåskillnader och trappor behöver kontrastmarkeras så att dessa lätt kan uppfattasför synsvaga. Trappor ska kontrastmarkeras på översta och nedersta steget i varje trapplopp. Markeringarna bör vara konsekventa inom hela byggnaden – antingen prickar eller linjer. Kontrast mot omgivningen kan åstadskommas med till exempel avvikande material och ljushet. En ljushetskontrast på minst 0.40 NCS rekommenderas enligt Boverket. Vid markering med prickar bör de vara minst Ø 50 mm och ha ett mellanrum som är högst 30 mm. De ska placeras högst 20 mm från framkanten.

  Kontrastmarkering och ledstråksprodukter

  För alla underlag och behov!

  Läs mer

  Produkterna finns i byggvarubedömningen (BVB)

  Gå vidare

  Material:

  Koppar

  Mässing

  Rostfri

  Svart

  Vit

  Ändra vy:

  Testa själv!

  Prova olika materialval och bakgrunder för att hitta dina personliga favoriter

  Mått

  Målpunkt / Vaningsyta

  Målpunkt / Vaningsyta

  Placering av element - 3 rader

  Placering av element - 2 rader

  Hinder eller trappor

  Ledstråk placeras med ett avstånd på ca 40-50 cm fram till ”hinder”. Tänk på att dörrsvep inte ska hamna i stråket. Vid trappor så kan man med fördel leda stråket fram till t ex den högra ledstången, sett nedifrån trappan. Försök vara konsekvent i samma byggnad.

  Är du arkitekt? Vi skräddarsyr våra produkter åt dig!
  Beställ prov!

  Du har som arkitekt möjlighet att beställa prover av våra produkter till ditt projekt. Fyll i formuläret så svara vi på din förfrågan så fort som möjligt.

   Referenser

   Kundcase

   Taktila ledstavar till Stockholms stadsbibliotek

   Taktila ledstråk utgör en otroligt viktig del av tillgänglighetsanpassningen av offentliga lokaler. Taktila ledstavar, tillsammans med taktila stoppmarkeringar, underlättar för många människor att, på ett så säkert sätt som möjligt, kunna orientera sig och hitta fram till entréer, toaletter, hissar, trappor och andra viktiga utrymmen. Vi fick äran att lägga kontrastmarkeringar utanför Stockholms stadsbibliotek. Specialbeställda […]

   Kundcase

   Östermalms Saluhall – Taktila ledstråk & Kontrastmarkering

   Vårt arbete på @ostermalmshallen är nu avslutat på uppdrag av Cowi och Stockholms stad.Vi har sålt och monterat taktila ledstråk av mässing i alla gångvägar för att underlätta för synsvaga personer att hitta i byggnaden.Vid alla ramper och trappor har det monterats konstrastmarkeringar för att urskilja nivåskillnader. Vi är otroligt stolta över resultatet.