Okategoriserade

Glasfiberdurk – Kompositmaterial ”Durk som inte rostar”

By juni 27, 2017 No Comments

Fakta om GRP och dess användningsområden

Det är ingen nyhet för er att vi på Safestep säljer glasfiberdurk (GRP gratings, plastdurk, m.m.), kärt barn har många namn.

Men vad som kanske är nytt för er, är att vi även säljer konstruktionsprofiler, ledstänger, profildragna galler, stängsel, stegar, ja i princip allt i glasfiber.

Glasfiber är ersättaren till traditionella metoder, för att underhållskostnaden är otroligt låg, det klarar alla kemikalier, korroderar inte, väger mindre för att bara nämna några av fördelarna.

Här är några spännande fakta om GRP/komposit:

Glasfiber är ett utmärkt exempel på ett relativt modernt kompositmaterial (Invented 1938 av Russel Games). I industrin kallas ofta Glass Reinforced Plastic (GRP).

GRP består av glassträngar. Varje enskild glasfiber är mycket tunn med väldigt liten diameter och de är vävda för att bilda ett flexibelt tyg. Tyget placeras normalt i en form, till exempel tillsätts en kano och polyesterharts, följt av en katalysator (för att påskynda härningen). Processen upprepas så att det bildas många lager av glasfiber. Material blir extremt starkt och lätt! Glasförstärkt plast kan slipas för en jämn yta och målning.

Det finns många olika former på glasfiber, som passar till att tillverka olika saker.

Komposit är lätt och har goda värmeisoleringsegenskaper. Den har ett höghållfasthet till viktförhållande vilket gör det användbart för produktion av produkter som vattentankar, surfbrädor, kanoter, små båtskrov och liknande produkter. Det europeiska stridsflygplanet, som heter Eurofighter, har en kropp som innehåller 12% glasfiberplast.

På diagrammet nedan ser man svart på vitt varför fler och fler har gått över till kompositmaterial. Förhoppningsvis fungerar det även som en ögonöppnare för dig som läser denna text.

Här kan man läsa lite mer: https://www.glasfiberdurk.se/

Har du några frågor eller funderingar ang kompositprodukter, hör gärna av dig till oss på Safestep så skall vi se till att reda ut dom. Vi finns i Uppsala, men jobbar över hela Sverige, och säljer över hela Europa.

Klicka på bilden för att förstora.

 

 

glasfiber hårdhet

kompositmaterial jämförs